296 528 111
Květnové nám. 391
Průhonice
Středočeský
Od roku 2007 byl VÚKOZ ze zákona č. 341/2005 Sb. zařazen do kategorie ústavů „veřejná výzkumná instituce“ (v.v.i.), jejíž ekonomická činnost je nařízením EU z roku 2015 značně limitována. Nejenom z tohoto důvodu byl dřívější odbor školkařské výroby ve VÚKOZ zrušen. V současné době je produkce dřevin ve VÚKOZ omezena jen na smluvní množení odrůd rododendronů vyšlechtěných v ústavu a na množení dřevin (např. tis červený, památné a alejové stromy, produkce řízků rychle rostoucích dřevin atp.) převážně jako smluvní výstupy řešení výzkumných projektů. V posledních letech grantové agentury však nevypisují nebo téměř nepodporují výzkumné projekty zaměřené na řešení problematiky školkařství okrasných dřevin.

Součástí Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v.v.i. (VÚKOZ) je Dendrologická zahrada, jejímž posláním je soustřeďování a hodnocení genofondu dřevin a trvalek. Rozkládá se na ploše ca 80 ha a pěstuje přes 7000 taxonů. Zahrada je ve vegetační sezóně přístupná veřejnosti, provozuje prodejnu dřevin a okrasných rostlin a zajišťuje vzdělávací programy pro mládež, odborníky i širokou veřejnost. Bližší informace najdete na adrese: http://www.dendrologickazahrada.cz/
Fotografie 1